Винаги е добро време да счупите модел, който смятате, че не е добър за вас

Случавало ли ви се е неколкократно да попададе в една и съща (нежелана) ситуация и да се искате да промените това?

Попадате на едни и същи обстоятелства? Потенциалните ви клиенти не сключват сделката с вас, дори и когато много сте се постарали да им предоставите перфектната стока или услуга? Връзките ви се развиват и заръшват по един и същи начин? В работата си получавате едни и същи предизвикателства?

Ето точно това наричаме МОДЕЛ… И идва време, в което ни идва до гуша и разбираме, че е крайно време да го счупим. По този начин тези хора, случки, събития, предизвикателства и проблеми ще спрат да се повтарят в живота ни и ще се отворим към нещо по-добро (или към нещо ново за учене и опитности).

Няколко принципни постановки:

 1. Тези ситуации са факт в живота ни (не изключвам и себе си), за да ни покажат, че не правим нещо така, както е най-добре за нас. И колкото по-драстични са ситуациите, толкова повече сме неглижирали модела.
 2. Тези ситуации ни помагат да натрупаме опитности и са чудесно поле за осъзнаване. В холистични подход казваме, че осъзнаването лекува (вкарва ни в ЛЕКОТАТА, и ни изважда от тежестта).
 3. Колкото повече се повтарят и посланието и е по-сериозно. Също така е знак, че не сме чули, усетили и видели много предупредителни знаци.
 4. За да се срещаме с подобни хора, случки и резултати, в нас работи едно “магнитче”, което ги привлича. Ако не ни харесват, трябва да сменим заряда на магнитчето.
 5. Другите са огледала. Те просто манифестират, показват, илюстрират аспекти от нас, които се отнасят към нас по идентичен начин. Например: Привличаме партньор, който ни поставя на последно място, защото и ние се поставяме там. Срещаме клиенти, които не ни се доверяват напълно, защото и ние не си вярваме и не се доверяваме на себе си. Харесвам теорията, че другите са “илюзия”, че ние сякаш сме една холограма на света си и… хубавото е, че ако променим себе си, променяме и света си. Това ми дава радостта на творенето на собствения ни свят. Освен това ни дава огромна лична отговорност, но и еуфорията ние да определяме резултата.

Както винаги в моите публикации, списъкът може да бъде променен. Но целта не е да съм изчерпателна, а да ви дам принципа, насоката за размисъл. Оттам нещо да се събуди у вас, да ви “кликне”, да го осъзнаете… и да решите да счупите модела си. Което не е винаги лесно и приятно (ако беше, може би нямаше изобщо да попаднете в подобна ситуация и тя да се повтаря). Обаче счупването на модела си има алгоритъм. Ето едно упражнение в няколко кратки стъпки. Представям ви и няколко решения.

Упражнение за счупване/прекъсване/спиране на повтарящ се модел

Прекъсване на стари модели
 • Вземете един бял лист и го разделете на 3 колони
 • В първата напишете колкото се може повече СИТУАЦИИ, които не са ви харесали като резултат, след които сте се чувствали неприятно, които не са се случили по начина, който вие сте желали. Няколко примера: Х. ме изостави, У. ме излъга, Клиент А си намери друг брокер, Клиент Б се отказа от сделка в последния момент, Колега 1 не си върши задълженията, трябва аз да ги върша, Колега 2 получи повишение, въпреки че смятам, че аз повече го заслужавам и пр. и пр. Опишете накратко колкото се може повече ситуации от личен и професионален характер.
 • Във втората колона напишете КАКВО НЕ МИ ДОСТИГНА и в зависимост от ситуацията, опишете какво според вас не ви е достигнало, не ви е помогнало или ви е саботирало да се получи този резултат. В тази колона пишете от първо лице, единствено число. Например: Аз не вярвам, че заслужавам качествен партньор, че не съм достатъчно …., Не си позволявам да допусна човек до себе си, Лъжа себе си, че ще започна да спортувам, а не го правя, не вярвам, че съм достатъчно добър професионалист, Имам страх от неуспех (или от успех), Не си позволявам да заявя себе си, Вечно правя компромиси… Най-важното тук е да вземете силата си, да влезете в потенциала си на творец на живота си. Да, щом можем да си създадем кофти ситуации, значи можем да си създадем и хубави. В тази втора колона се намира нашият не-добре настроен магнит! Щом го намерим, значи можем и да се справим с него.
 • Как се чувствате, докато правите това упражнение? Получавате ли АХА-моменти? Осъзнавате ли моделите и “магнитите” си?
 • В третата колона напишете КАКВО ИСКАМ. Ето малко примери, въпреки че предполагам, че няма да имате нужда от такива точно за тази колона: Аз се радвам на хармонична връзка с прекрасен партньор, Аз се чувствам обичан/а, харесван/а, радвам се на прекрасно отношение и жестове, Привличам прекрасно настроени към мен клиенти и професионално ги довеждам до желания резултат, Радвам се на изобилие от успешни сделки, Получавам изобилие от препоръки от доволните ми клиенти, Имам прекрасно представяне на работното ми място, чувствам принание, получавам желаното възнаграждение и пр., и пр.
 • Беше ли ви трудно да пишете в третата колко отново в първо лице, единствено число? Моля проверете какво сте написали. Имате ли “И. ме обича., В. ме цени., Шефът ми ме повишава., Клиентите ми ми се доверяват. и т.н.? Ако сред това, което искате има нещо различно от първо лице, единствено число ПРЕНАПИШЕТЕ ГО!!!
 • Сигурно вече се питате “Ама, защо?!” (Аз наистина искам той, тя, те да… ) АМИ, ЗАЩОТО това е тяхната свободна воля и какво ще правят или не за вас и спрямо вас си е тяхна работа. ВАШАТА РАБОТА Е ДА СИ УПРАВЛЯВАТЕ вашата лична свободна воля. И това се случва, когато започнете да очаквате от себе си, а не от другите. Така хващате юздите на колата. Само така започвате да управлявате живота си и да го насочвате там, където искате. Говорите ли от позиция на “те, тя, той”, вие се отказвате от личната си отговорност и влизате в очаквания към другите. А това често е свързано с обстоятелства. Давам ви един много бърз пример: Усетете вибрацията на “Искам Иван да ме обича” и “Аз се чувствам обичана”, на “Шефът ми ме повишава” и “Аз се радвам/заслужавам/постигам повишение с лекота и се чувствам удовлеторен/а и щастлив/а”. Различно е, нали?
 • Видяхте ли вашата картинка такава, каквато е сега, това, което вие привличате и това, което искате да бъде?

Ето сега идва и забавната част. НАСОЧЕТЕ ФОКУСА СИ в третате колона. Можете да си направите списък с нещата, които искате все едно вече са факт, и да си го повтаряте като утвърждение. Друг вариант е да си направите карта на желанията (dream board) и да залепите картинки на всичко, което желаете да бъде част от живота ви. Трети вариант е (моят личен фаворит) да си направите кинезиологичен баланс за целите, желанията и мечтите си и да проверите за кои от тях енергията ви тече хармонично, за кои – не и да се балансирате, така че по-лесно и радостно да станат част от вашия живот. Ако желаете, можете да изпиете и специално направена за вас комбинация от цветни есенции, с цел вибрационно да обезсилите сегашните “магнитчета” и да подсилите тези, които ще ви привличат желаните опитности, хора, обстоятелства, успехи и резултати. Това, което най-силно ви препоръчвам, е да се включите в моите обучения по енергиен баланс, за да имате инструмент за цял живот, с който да работите върху целите и желанията си и да отблокирате блокажите.

С пожелание за леко скъсване със старото и отваряне към нова позитивна промяна!

Deni Andonova Certified K-Power® Instructor

Дени Андонова

За връзка с мен, записване за консултация и информация за предстоящи курсове 0878207156 и denitsa.andonova@gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *