Какво е холистичен подход и как може да ни помогне той да имаме здравето, което желаем?

Холистичната медицина е изкуство.

Барбара Рен

Холистичен означава цялостен. Думата идва от гръцки и holos значи цял, цялостен, интегрален. Според холистичния подход човекът се разглежда в неговата цялост – емоции, енергия, физическо тяло, душа. Холистични са методите например от Традиционната Китайска медицина, от Тибетската медицина, кинезиологията. За да бъде един подход холистичен, той трябва да съчетава поне 2-3 метода, чрез които да има инструменти за повлияването на емоциите, енергията и тялото. Цялостните подходи са близо до природата и естествените цикли.

Вярвам, че холистичният подход е за осъзнати хора, защото той цели да открие първопричините за дадено състояние, симптом или диагноза, а не просто да третира следствията. Тук се разглежат връзките между емоциите, протичането на енергията в тялото и появяването на дискомфорт или неразположение в тялото. Целта е да се анализират и осъзнаят причините, случките, обстоятелствата, които са ни накарали да се почувстваме по определен начин, стресирали са ни, и след това са започнали да дърпат от енергията ни, създавайки дисбаланси в протичането на енергийните ни канали. Когато имаме проблем, често знаем точния период, от който нататък нещата не са тръгнали на добре, нали? Замислете си, откога не се чувствате толкова енергични, колкото преди? Откога сте загубили радостта в живота си? Кое е онова събитие, което постоянно изскача в съзнанието ви и сякаш изпива жизнената ви сила? Кога са започнали физически дискомфорти?

Клетъчно хранене

Тялото е мъдър и верен приятел. То прави всичко възможно, за да ни предпазва, в повечето случаи и от самите нас. Но преди да стигнат до тялото, усещанията за дискомфорт са идвали в полето ни по много начини, давали са ни знаци да се осъзнаем, че не вървим в правилната посока. Ако около година и половина не освободим дадена емоция, която изпитваме по нехармоничен начин, тя се превръща във физическо състояние, което ни отдалечава от здравето. Казват, че холистичната медицина лекува теб, а не болестта.

Привърженик съм на втория тип холистични подходи – тези, които осъзнават огромната сила на всеки един човек да постига здравето, баланса и изобилието, което желае в живота си. Точно затова в моята практика съм избрала такива, които водят до по-голяма осъзнатост и задължително прехвърлят топката в полето на клиента. Много често, завихрени в рутината на забързаното ни ежедневие, забравяме, че имаме правото да творим живота си, в това число и здравето си. И понякога е добре, някой да ни припомни тази наша вградена способност.

Често казвам, че просто споделям знанието и опита, които съм натрупала, че давам лесни, работещи стъпки и насоки за постигане на емоционално, енергийно и физическо здраве. Но те сами по себе си са безполезни, ако отсрещната страна не пожелае да прояви отговорност и грижа към себе си и да ги прилага в живота си.

В холистичния подход е в сила Законът на Херинг: Изцелението се осъществява отгоре надолу, отвътре навън; от по-важните органи към по-маловажните; и в ред, обратен на появата на болестта. Точно в това движение завръщане към здравето могат да се появят и лечебните кризи, които понякога плашат и разколебават, но са явен знак, че взетите мерки и дадените препоръки работят във вашия случай. Холистичните методи имат логика и ясни правила за проследяване на развитието и резултатите.

Ползите от цялостния подход към здравето са: 

  1. Повече осъзнатост и свобода
  2. Подобряване на емоционалния и енергийния баланс, както и на физическото здраве
  3. Обхващане на голямата картина
  4. По-добра превенция
  5. По-добро разбиране на себе си и другите

Ако желаете да проверите, как би сработил холистичния подход за вашето състояние – емоционално, енергийно или физическо, може да запишете консултация на 0878207156.

Ако не сте сигурни и се колебаете, дали това е за вас и дали холистичният подход би помогнал във вашия случай, задайте ми вашите въпроси и какво ви притеснява по телефона или е-мейл. Ще се радвам да ви отговоря.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *