Колко много сме се отдалечили от себе си…

Преди около година започна моята сертификация като специалист по консултиране на хранителни разстройства. Преминах курсовете и изпитите Международната организация за професионалисти в сферата на хранителни нарушения– iaedp™ International Association of Eating Disorders Professionals, Inc., a след това започнах да се сертифицирам и към Първа Българска Организация за хранителни нарушения-Асоциация УНИКАЛ . Бяха ми останали няколко домашни работи към курсовете… и просто няколко месеца все не можех да стигна до тях – първо заради двете ми магистратури и изпити за докторантурата ми. После пък заради разработването на How thrive приложението и множеството курсове, които водя. НО! Нещо ме накара да си довърша започнатото… и това бе прилив на множество хора за консултации или курсове по K-Power, които в процеса на разговора ни или след обучението ми споделяха, че имат емоционално хранене, с тенденции към преяждащо поведение (безконтролно преяждане – хиперфагия), дори че са били с Анорексия невроза или булимия.

Органиченията при хранене, прекомерните диети, симптомите на анорексия

Нямате представа колко дълбоки, травматични, разтърсващи могат да бъдат хранителните разстойства! Толкова много тъга, болка, срам, вина е събрана в тези хора! Толкова много сила на духа и воля в нужна, за да развият отново любов към себе си, към телата си, към това да се приемат такива, каквито са.

За мен тези преживявания са много истински. Благодарна съм, че хората се откриват пред мен и говорят. Защото при хранителните разстройства едно от най-големите предизвикателства и проблеми е изобщо да се признае за наличието на хранително разстройство, да се потърси помощ.

Освен с психологическо консултиране, за хранителните разстройства е нужен мултидисциплинарен екип, включващ медицински екип – диетолог, кардиолог, гинеколог, остеопат и т.н.

А аз надграждам консултациите и с техники от K-Power и кинезиологията за подобряване на справянето със стреса, вината, срама, за връщане на чувството на контрол, особено при “вълчи апетит” или по време на гуляйни епизоди.

Хиперфагията или безконтролно преяждане, както и булимията често могат да останат незабелязани и недиагностицирани дълго време

Най-интересното при хранителните разстройства е, че има такива, които могат много дълго време да останат незабелязани. А колкото по-рано се открият и започне да се работи върху тях, толкова повече са шансовете за цялостно излекуване и освобождаване от хранителното разстройство.

Ако вие или хора във вашето обкръжение показват симптоми или поведения, които може би ви приличат на хранително разстройство, бъдете така добри към себе си и направете нещо.

В тези разстройства, може би повече от всяко друго, личи липсата на любов и здравословна грижа към себе си, на неприемане и самонаказване, на самоизтезание със срам и вина, на изкривена представа за собствения Аз.

Върнете се към себе си. Прегърнете тялото си. Прегърнете живота си. Заобичайте се. Почувствайте жажда за живот в пълния му блясък. Върнете си контрола над собственото поведение.

Има начини. Просто излезте на светло. Признайте проблема. Бъдете отворени и за холистичните методи за енергиен и емоционален баланс в лицето на кинезиологията, K-Power и цветните есенции.

С пожелание да се обичате и приемате на всички нива,

Дени

За връзка с мен, записване за консултация и информация за предстоящи K-Power курсове 0878207156 и denitsa.andonova@gmail.com

За включване в How Thrive и достъп до платформата за изграждане на позитивни навици: info@howthrive.com и 0878207156