Как се справяте със самокритиката?

Имате ли ситуации, в които просто нищо не е така, както сте го планирали?

Как реагирате на тях?

Осъждате ли се? Влизате ли в състояние на оправдания, че някой или нещо ви е криво? Или път влизате в състояние на жертва, че не е зависело от вас?

Имате ли чувство за вина, нужда да се обяснявате и да се реванширате?

Ще кажа само… случва се (И) на най-добрите.

Днес определено бях в такава ситуация. Прекрасно протичащ ден, всичко в преквъзходна синхроничност, консултации, уъркшоп и техники, които знам колко са ефективни и дълбоки… И сякаш в края на деня нищо не бе по план. Може би намигване на Ретроградния Меркурий в последния му ден от този период (който вярва в тези неща).

Първоначално пазех точката на баланса, после започнах да се чудя какво да направя, за да се върнем в онази моя представа за перфектно протичащия уъркшоп…

И накрая се доверих на енергията. Знаейки, че в онзи момент сме инкубатор на енергийни блокажи и процеси, които просто излизат в контекста на групата. Знаех, че ще има някакъв дълбок смисъл всичко това. Не знаех какъв точно… но бях сигурна, че със сигурност ще се появи в някакъв момент.

И в крайна сметка се изживя контрастът – на хаотичното, шумното, критичното, лимитиращото… за да ни покаже и поведе към утихването, спокойствието, осъзнаването. Беше толкова драстична разликата…

Днес за мен е един много ценен ден… и най-голяма полза виждам в моя “провал”, защото оттам си дадох обратната връзка какво трябва да заявявам като правила и позволения, за да бъде хармонично за цялата група. Но и още нещо много важно за мен…. и то е препотвърждението на доверието в процеса. Работи според процеса, защото процесът работи, както казва и д-р Дю, титулярът на Международния колеж по професионална кинезиологична практика.

Защото в крайна сметка е наша отнговорност какво ще направим за себе си и дали ще вземем най-доброто за нашето израстване.

Може да останем фокусирани в негативното, но и да изберем да преминем в позитивното и по градивен начин да приемем и да се развиваме.

Днес оставам притихнала и благодарна, смирила егото си и приемаща естествения ход на процеса.

Пожелавам ви приемане, защото вярвам, че само чрез него можем да се освободим от самокритиката.

Дени

За връзка с мен, записване за консултация и информация за предстоящи K-Power курсове 0878207156 и denitsa.andonova@gmail.com

За включване в How Thrive и достъп до платформата приложение за изграждане на позитивни навици: info@howthrive.com и 087820715

Абонирайте се за новия ни Youtube канал How thrive – Well-being and Corporate Wellness