Как поставяме цели за кинезиологичен баланс?

Тъй като кинезиологичните баланси винаги имат контекст с цел реших днес да ви запозная с принципите за формулирането на целта. Освен това винаги в K-Power курсовете темата на баланса буди големи дискусии, а утре ми предстои такъв курс, затова ще е ценно и полезно и за новите курсисти.

Винаги, когато дойде човек на индивидуална сесия, ние се запознаваме с неговата история, с това, което го е провокирало да потърси този метод и го питаме за неговата цел.

Методът на кинезиологията изисква цел или тема на баланса, за да се провери във връзка с този контекст, какво е нивото на стрес, на жизнена енергия за целта, каква е цялостната енергийна картина, т.е. дали енергийният поток в 14-те енергийни канали е балансиран или има блокаж. В началото се проверява, дали изобщо може да се прави енергиен баланс за тази цел или не чрез познатия инструмент на кинезиологията, а именно мускулния тест.

Мускулен тест, кинезиологичен баланс

Въпросът, който ще ви бъде зададен в началото на кинезиологична сесия, е Какво искаш? (Ако нямате конкретни идеи, може да получите още няколко насоки Какво искаш да е различно в живота ти?, Какво искаш да е по-добро?, В кои сфери на живота ти усещаш, че имаш нужда от баланс?

Ето няколко много често срещани ситуации.

 1. Отговорът на въпроса Какво искаш? е много труден. Ето удобен случай да проверите себе си. Вземете лист и нещо за писане и напишете вие какво искате в живота си. Лесно ли ви е? Само едно желание/цел/намерение ли имате или цял списък?
 2. Отговорът на въпроса Какво искаш? всъщност е отговор на въпроса Какво НЕ искаш? За да проверите при вас каква е ситуацията, върнете се на вашия лист и проверете как сте формулирали желанията си. Давам пример с емоционална болка след раздяла с любим човек. На въпроса: Какво искаш?, човекът отговаря: Не искам да ме боли повече. (“Аз не попитах какво не искаш, а какво искаш.” и дори отговорът на коментара е “Ами, нали ти казах, не искамд а ме боли повече.”)

Много е важно да обясня, че на индивидуални кинезиологични сесии ние винаги приемаме за цел на баланса:

Позитивно твърдение, което е желано състояние от клиента, което отразява състояние, резултат, ситуацията, все едно вече са факт. Т.е. сегашно време (съм, правя, имам, чувствам се…), единствено число, първо лице (АЗ!)

Ако използваме горния пример с раздялата, целта може да е нещо такова: Аз съм готов/а да продължа напред и да отворя пространство в живота ми за нова връзка с прекрасен партньор. Други варианти са: Аз прощавам на … и се чувствам свободен/на и балансирана., Аз мога отново да обичам., Аз съм готов/а за нова любов., Аз обичам себе си и заслужавам прекрасна връзка със сериозни намерения. и т.н, и т.н. Сами усещате, че колкото различни сме хората, толкова различни са и целите, формулировките ни, желанията, намеренията. Кинезиологът няма право да се намесва и да подава идеи на клиента. Много е важно преминаващият през процес на енергиен баланс да осъзнава, че кинезиологията е метод, в който той е главното действащо лице, че той прави процесът и той се облагодетелства от резултатите. Кинезиологът просто подпомага процеса, показвайки техниките и следвайки процеса и неговите стъпки. Той държи полето за клиента и визията за благоденствието и баланса на човека, който му се е доверил.

Точно заради това обожавам кинезиологията, защото ние сме в пълната си лична отговорност, в свободната си воля и величаваме силата си, получаваме своите Аха-моменти и се свързваме все по-надълбоко с вътрешната си мъдрост и потенциал.

3. Целта е прекалено обща и неконкретна. Пак погледнете вашия лист. Има ли такива? Давам пример: “Винаги получавам, каквото искам.” или “Получавам много пари и имам много свободно време”. Колко е всъщност това много, каква му е мерната единица. Филтрите на всеки един от нас са толкова различни, че за един човек много свободно време е 2 часа седмично, за да отиде на масаж или йога, а за друг – 3 месеца да живее в лятната си резиденция на екзотичен остров.

4. Има и една група хора, които идват от просто любопитство, без нещо конкретно. (По принцип аз не обичам да приемам такъв тип клиенти и детайлно обяснявам какъв е методът на кинезиологията, за да бъде човекът наясно, че процесът на баланс ще си зависи от него и ще се извърши от него.)

Показах ви, най-честите капани при формулирането на цел.

Винаги е добра идея да направите един анализ на различните сфери в живота си, да вземете лист, да го разделите на две и да запишете в лявата част тези аспекти, които не ви допадат. А в дясната половина да запишете какво искате да бъде всъщност… или какво е обратното на твърдението от лявата част.

Ето тук ще дам примери, които много обичам:

Конкретна ситуация: Имам излишни килограми. ==> ЦЕЛ: Аз отслабвам. ОБАЧЕ според мен това не е целта… Защото отслабването дава разнопосочни сигнали на нашата система. Всъщност нашето тяло иска ние да сме в силата си, а не да сме отслабнати. Според мен по-добра цел е “АЗ чувствам лекота в тялото си/харесвам очертанията на тялото си/ мога да се движа с лекота/имам стройна фигура/харесвам се в огледалото/ получавам комплименти/чувствам се харизматичен/на, желан/а и красив/а… ”

Друг пример за цел: Аз печеля минимум хххх на месец. Отново съзнанието ни може да се обърка. Моето предложение е да сложите хххх И ПОВЕЧЕ на месец.

Един от фаворитите ми: Аз искам Х да ме обича. Тук имаме няколко момента: 1. Не е нужно да балансираме Искането, по-добре да балансираме ФАКТА. 2. какво ще изпитва или не Х към някого, си е негова работа, защото има Свободна воля.

Ето как аз бих преформулирала целта: Аз се чувствам обичана (от Х) и щастлива във връзката си. Защото реално това е крайният резултат, който желаем.

Сферите, с които можете да работите с кинезиология, са на практика всички, за които можете да се сетите. Ето примерен списък:

 • Личен живот
 • Работа
 • Кариера
 • Бизнес
 • Проекти
 • Състезания
 • Взаимоотношения
 • Емоционални травми
 • Развитие
 • Нови начинания
 • Качества
 • Резултати
 • Промяна
 • Чувства
 • Други

ЕДНО ГОЛЯМО ОБАЧЕ! Кинезиологията (особено специализираната кинезиология, на която съм представител и аз самата) не работи с болести, диагнози, не дава препоръки за медикаменти и не се бърка на конвенционалната медицина. ТОВА Е МНОГО ВАЖНО! С кинезиология се постига осъзнаване за страховете, емоциите и енергийния баланс или дисбаланс в човека, но не се работи с болестни състояния.

Ето, че вече имате идея за това как можете да си поставите цел за кинезиологичен баланс. Формулирайки какво всъщност желаете, вие правите първата крачка към манифестирането му в живота ви. Втората стъпка от процеса е тялото да ви даде обратна връзка за тази цел тече ли хармонично енергията ви или не… и ако е не, да направите техники, с които да възвърнете желания баланс.

Ако ви е станало интересно или вече сте открили цели, които желаете да балансирате, за мен ще е радост да дойдете на индивидуална сесия или да участвате в курсовете за енергие баланс, които провеждам. За повече информация и записване, можете да се свържете с мен!

Желая ви яснота и любопитство, с което да преоткривате потенциала си и да пресъздавате света си!

Дени Андонова

За връзка с мен и информация 0878207156 и denitsa.andonova@gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *