Енергийна хигиена

Тези дни разсъждавам за полето – за енергийното поле около нас, полето, в което е нашата цялостна система.

Осъзнавам колко е важно да пази чисто това поле. И да отстояваме правото си ние да решаваме, кой и какво (човек, събития, обстоятелства) да е вътре и кой и какво – не.

Тази енергийна хигиена всъщност е много полезна за нашия баланс и благополучие.

Ето някои аспекти, над които можете и вие да помислите и да поизчистите полето си:

  1. Физически аспекти: Храните, които приемаме, Дома и Офиса, който обитаваме, дори продукти, препарати, технологии, които използваме, средата, в която живеем… Дори и тук да не получаваме много “точки”, винаги може да си отделим време сред природата, да подарим вещи, които вече не използваме, да изберем по-натурални и естествени алтернативи, да намалим часовете пред монитора и на телефона, ровейки във Фейсбук и Инстаграм…
  2. Емоционални аспекти: Какви емоции изпитваме най-често?, В какви ситуации ги изпитваме? Ако са позитивни, ако ни зареждат и радват, чудесно – ще повтаряме и увеличаваме това поведение. Ако са негативни и се усещаме напрегнати, обидени, разочаровани, то тогава можем да намалим честотата и интензивността на тези преживявания, като просто не влизаме в подобни ситуации. Давам пример със ситуация, в която дълго време се усещах разочарована, обидена, в която бях толкова неприятно изненадана, че човек, на когото много съм държала, изобщо може да постъпва некоректно и подмолно към мен. Научавах поетапно какво е говорел този човек зад гърба ми, дори когато сме били в добри приятелски и професионални отношения, разбирах колко некоректно се държи въпросният човек към мои клиенти и към мен самата… и въпреки това си мисли, че е прав, че е направил невероятни жестове към мен, без да зачита факта аз колко съм дала и допринесла за нашето партньорство. Доста време се чувствах много излъгана, напрегната, дори ядосана на тази ситуация. Питах се С КАКВО СЪМ ДОПРИНЕСЛА ЗА ТЕЗИ ОТНОШЕНИЯ? Защо съм позволила това отношение? С какво съм привлякла това отношение? И най-важното – Кои аспекти от мен са некоректни към мен самата? В какво не съм лоялна и честна към себе си? Знаете моята позиция за личната отговорност и свободната воля (Повече можете да прочетете в публикацията Няколко различни перспективи и решения относно хората, които ни дразнят, ядосват, обиждат, чийто поведение не харесваме и не одобряваме), точно заради това знаех, че аз самата съм позволила това отношение към мен. И в един момент просто не можех и не исках повече. Избрах себе си! Избрах своето спокойствие. Осъзнах, че вече имам много по-висока самооценка и избирам да се обградя с хора, които оценяват моя принос, моята ценност във връзката и партньорството. А не такива, които винаги мислят, че те са дали повече и трябва да си им длъжен, един вид те държат, опитват се да те контролират, през това, което си мислят, че са ти дали… без да оценяват и осъзнават, че многократно си им се “изплатил” – финансово, енергийно, морално, като време, вложени усилия и ресурси… Да избера себе си и да осъзная, че мога да слагам граница, да кажа “Бях дотук”, да заявя своето НЕ, бе огромен скок за мен. Тази енергийна хигиена ме изстреля в Космоса. Освобождавайки се от тези взаимоотношения (трансформирайки ги), в живота ми се отвори пространство за семейство, деца, 3 бизнеса, социални проекти, 3 висши образования, множество квалификации… и още много хубави преживявания.
  3. Кариерни аспекти: Зареждам ли се положително от работата, бизнеса, кариерата ми? Усещам ли благотворните влияния за мен като личност и професионалист от общуването с моите колеги, ръководители и партньори? Усещам ли смисъл, принос, поток в моето занимание? Съумявам ли да постигна добър баланс между работата и личния ми живот? БИХ ЛИ ПРАВИЛ ТОВА, КОЕТО ПРАВЯ СЕГА, ДОРИ И НИКОЙ ДА НЕ МИ ПЛАЩА ЗА НЕГО?
  4. Социални аспекти: Усещам ли, че помагам на света и хората, с това, което съм и правя?
  5. Финансови аспекти: Тече ли с лекота потокът ми на изобилие? Получавам ли с лекота възнаграждението си, правейки нещо, което обичам? Случва ли ми се да губя средства, да попадам в ситуации, които ми носят допълнителни разходи, загуби, щети?
  6. Акспекти на взаимоотношенията: Има ли много междуличностни конфликти в обкръжението ми? Изживявам ли кризи и проблеми с различни хора? Усещам ли позитивни емоции в общуването си с другите? Имам ли идеалната хармонична връзка, за която мечтая? Имам ли прекрасни и градивни взаимоотношения с хората, с които работя?

Накараха ли ви тези въпроси да се позамислите? Намерихте ли пробойни в енергийната си система? Има ли “места”, аспекти, котио имат нужда от пречистване?

Не отлагайте! Погрижете се за себе си! Вярвам, че това е висша форма на любов към себе си!

А как да изградите енеегийната си хигиена, ще ви разкажа в следващата публикация!

Желая ви лекота и смисъл,

Дени

За връзка с мен, записване за консултация и информация за предстоящи K-Power курсове 0878207156 и denitsa.andonova@gmail.com

За включване в How Thrive и достъп до платформата за изграждане на позитивни навици: info@howthrive.com и 0878207156