Да “култивираме” щастие

Тези дни събирам най-различни доказателства за значимостта на щастието в нашия живот с цел да представя ползите от нашата мобилна платформа за изграждане на позитивни навици и създаване на нагласа за процъфтяване How Thrive. Удивително е колко много научни изследвания има за щастието напоследък (определено Позитивната психология набира скорост).

Най- ме впечатли често срещания глагол към щастието… Да култивираме щастие… Толкова ме докосна това. Както гледаме растение, така да отглеждаме и щастието. Да сеем семенцата, да сме в процеса, да се грижим, да поливаме, подготвяме почвата, да се наслаждаваме на цветовете и да вкусваме плодовете!

За този процес се изисква отдаденост и постоянство . Изисква се търпение. Изисква се желание за грижа.

Моят символ за изобилие и процъфтяване

Как култивирате вашето щастие?

Искате ли да жънете, преди да сте посели?

Бързате ли да “даде” плод това, което току-що е поникнало?

Доскучава ли ви да чакате нещо интересно да се случи? Обезверявате ли се?

Докато пиша това се сещам за истотията как расте бамбукът? Не си спомням точния период, но етапът от засаждането на бамбукът до поникването е доста голям. Определено е доста обезнадеждаващо!

НО! Дойде ли му времето, бамбукът избуява за една нощ!

Може би така е и с щастието. Или просто различните хора си посяваме различна култура щастие. Искрено вярвам, че всеки има достъп до всичко, което желае, за което мечтае, че всичко е възможно. Вярвам, че всички могат да бъдат щастливи. Но дали наистина ще са, е въпрос на лична отговорност и свободна воля. За щастието се изисква ново сетиво. Нужно е да тренираме позитивния си мускул и да сме фокусирани в прекрасното, в това, което ни радва, в това, за което сме благодарни, което ни носи позитивни емоции.

Те обаче са плавни, неинтензивни… за да сме по-дълго в състояние на щастие (а не да ни сграбчва в интересната си примка хедонистичната адаптация) е важно да ги подсилваме, да ги забелязваме, да им се наслаждаваме, да сме осъзнато в тях.

Култивирането на щастие има своите правила. И те работят, въпреки индивидуалния почерк на всеки един от нас. Наистина вярвам, че всеки има достъп до перфектното здраве, щастие, баланс. Но дали ще си го позволи, дали си мисли, че го заслужава, е съвсем друга тема.

Ние получаваме това, което си мислим, че заслужаваме и което си позволяваме. Реалното ни щастие е мерило за това, което допускаме, че може да ни се случи. И ако мога да си позволя да съм още по-абстрактна, всичко хубаво, което ни се случва, е отражение на любовта ни към самите нас.

Пожелавам ви да култивираме щастието и любовта с отдадеността и вниманието на добри, грижовни градинари, вярващи с цялото си сърце, че цветовете ще разцъфнат в правилното време.

Посейте семена на щастие и любов в живота си. Можете да го направите и с нашата платформа How thrive.

Дени

За връзка с мен, записване за консултация и информация за предстоящи K-Power курсове 0878207156 и denitsa.andonova@gmail.com

За включване в How Thrive и достъп до платформата за изграждане на позитивни навици: info@howthrive.com и 0878207156

П.П. Докато пиша това, осъзнавам още една интересна стъпка в моя процес. От 8 години моят върховен символ са маковете. Домът ми е в стотици макове. В една медитация видях цели планини, поля, хълмове да разцъфтват в алени макове, след като едни огромни/вълшебни ръце положиха семе на Земята. Оттогава макът е знак за изобилие в моя живот. Намигване, че вървя по точния за мен път, че следвам моята мисия. Всеки, който ме познава достатъчно добре, ми подарява макове. Явно още тогава в мен се култивира идеята за процъфтяване… сега разцъфваща в How thrive. (Там символът е лотус, но за неговото послание ще ви разказвам в друга публикация). Както и съвсем не е случайно, че се занимавам и с цветни есенции. Следвайте си знаците. Те сочат, че вървите в мисията си.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *